Louis Vierne Messe Solennelle voor Koor en Twee Orgels

Datum en tijd:

11/06/2022

Programma

Bert Augustus geeft Rooi een Parijse mis

 

Op zaterdag 11 juni om 15.30 uur zal in de Rooise Martinuskerk de Messe Solennelle van Louis Vierne voor koor en twee orgels uitgevoerd worden. Het is een concertante uitvoering; er is geen Heilige Mis. De aanleiding voor dit unieke concert is ā€˜Artist in residenceā€™ Bert Augustus.

Bert werd namelijk in 2019 koninklijk onderscheiden. Dat was voor Berts medebestuursleden bij de Stichting tot behoud van het Smitsorgel de aanleiding om hem voor zijn tomeloze inzet en betrokkenheid bij hun stichting te bedanken en te eren. Als beheerder van zowel het orgel als het carillon en als bestuurslid is Bert Augustus immers al bijna 20 jaar actief in de Sint Martinuskerk. Daarom kreeg hij volledig de vrije hand en mocht hij als artistiek leider van het concert het programma samenstellen en andere artiesten uitnodigen om mee op te treden. Augustus vindt zichzelf in de eerste plaats kerkmusicus. Daarom koos hij ervoor om de prachtige Messe Solennelle van Vierne uit te voeren in Rooi, samen met zijn bevriende collega Henk Verhoef, de alom gekende organist van de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

 

Dat het er niet eerder van kon komen om dit indrukwekkende werk uit te voeren ligt zowel aan de pandemie als aan de eisen die dit werk aan de uitvoerenden stelt. Je moet immers niet alleen de beschikking hebben over twee uitstekende organisten maar ook over een vierstemmig koor wat dit werk kan uitvoeren. Het Strijps Kamerkoor onder leiding van Wilko Brouwers heeft met veel plezier dit werk van Vierne bestudeerd en gerepeteerd. ā€˜Artist in residenceā€™ Bert raakte tijdens de repetities enthousiast over het koor waar ook jonge mensen, studenten van TU/e, geconcentreerd in meezingen.

 

In 1900, op zijn dertigste, won de energieke Vierne overtuigend de wedstrijd die hem titulair organist van de Notre-Dame van Parijs maakte. Daarna componeerde hij deze plechtige mis voor gemengd koor met 4 stemmen en orkest (!). Zijn leraar aan het Parijse conservatorium, Charles-Marie Widor, adviseerde Vierne, omdat het best lastig is om zoā€™n groot orkest in een kerk te laten spelen, dat te vervangen door twee orgels.
Ofschoon Vierneā€™s werk in het begin best revolutionair werd gevonden zit de plechtige mis best solide in elkaar. Zonder overbodige effecten volgt ze de liturgie met mooie themaā€™s en een bijna symfonische architectuur.
Ofschoon het geen alledaags programma is, zou u eigenlijk zaterdag 11 juni gewoon moeten gaan luisteren naar dit unieke concert. Ervaar in de Martinuskerk de Parijse sfeer van het begin van de vorige eeuw! Het Strijps Kamerkoor en alle overige uitvoerenden zien u graag komen.

Muziek op en rond het Smitsorgel

Sint MartinuskerkĀ  Ā  Ā  Ā Sint Oedenrode

Zaterdag 11 juni 2022 om 15:30 uur

Concert door het Strijps Kamerkoor o.l.v. Wilko Brouwers

m.m.v. Henk Verhoef en

‘Artist in Residence’ Bert Augustus, orgel

met onder meer

Messe Solennelle van Louis Vierne voor koor en twee orgels

Concertlocatie

Martinuskerk St Oedenrode

Deel concert op Social Media

Translate Ā»