Nader voorgesteld

Erik Nieuwenhuis
Oscar Stassen

Dirigent: Wilko Brouwers

Wilko Brouwers werd als koordirigent opgeleid aan het Conservatorium van Arnhem (Hans van den Hombergh) en aan de Liszt Academie in Budapest (Péter Erdei en István Párkai). Vanaf 1989 tot 2016 leidde hij het Monteverdi Kamerkoor Utrecht en gedurende twee seizoenen was hij artistiek leider van het professionele kamerkoor Cantiere Vocale Utrecht.

Van 2006 tot 2013 leidde Wilko Brouwers de gregoriaanse zang van de cisterciënzer monniken in de St. Benedictusabdij De Achelse Kluis. Vanaf 2005 tot 2019 was hij docent gregoriaans tijdens het jaarlijkse Sacred Music Colloquium, georganiseerd door de Church Music Association of America.

Foto: Jan Visser

Ook schreef hij Het woord dat vleugels kreeg, waarin kinderen in 20 lessen kennismaken met de wereld van het gregoriaans. Dit boek verscheen onder de titel Words with wings ook in de Verenigde Staten. Wilko Brouwers geeft momenteel leiding aan de Gregoriaanse Kring Utrecht en de Gregoriaanse Kring ’s-Hertogenbosch. Ook is hij bestuurslid van de Amici Cantus Gregoriani.

Van 1994 tot 2013 heeft Wilko Brouwers zich als directeur van Ward Centrum Nederland ingezet voor beter muziekonderwijs op de Nederlandse basisscholen. Hij schreef de muziekmethode Stepping Tones, waarmee kinderen in de basisschoolleeftijd vertrouwd worden gemaakt met het lezen en schrijven van muziek. Ook schreef hij liederen voor kinderkoren en schoolklassen, waarvan de meeste gepubliceerd zijn op www.vrijeschoolliederen.nl

Van 2008 tot 2019 was Wilko Brouwers docent in de koordirectiecursussen en -opleidingen aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Hij geeft regelmatig koorcursussen en workshops voor de landelijke Vereniging Huismuziek.

Wilko Brouwers houdt zich bezig met allerlei vormen van koorimprovisatie. Improvisatie en compositie liggen voor hem in elkaars verlengde. Zijn composities verschenen bij uitgeverij Ascolta, uitgeverij De Haske en de laatste jaren geheel in eigen beheer.

Voor meer informatie, zie: wilkobrouwers.nl

Optreden bibliotheek

Koorcoach Marjon Strijk

Marjon Strijk studeerde solozang bij Jeanne Companjen en Eugenie Dietewig. Daarna werd en wordt zij gecoacht door Elena Vink en Hetty Gehring. Masterclasses volgde zij o.a. bij Michael Chance en Ulrich Eisenlohr. Als soliste wordt zij veelvuldig gevraagd in binnen- en buitenland.
Haar repertoire omvat diverse stijlperioden. Marjon werkte met vele dirigenten, o.a. met Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra, Harry van der Kamp, Klaas Stok en Stephan MacLeod.

Sinds 2016 werkt Marjon Strijk als koorcoach met het Strijps Kamerkoor. Daarnaast hebben veel koorleden zangles bij Marjon.

Ereleden

Het Strijps Kamerkoor heeft 7 oud-koorleden benoemd tot erelid. Zij hebben deze titel gekregen omdat zij een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het Strijps Kamerkoor. Begin 2007 zijn Louis Baghuis†, Anny Dogge, Daan Janssen, Cor Jolie en Lies Nass gehuldigd. Elly Baghuis is ere-lid sinds haar afscheid in oktober 2009. Peter Janssen is erelid sinds zijn afscheid in november 2017.